«Berserk»-serie i TVNorge

Jarle Andhøy melder overgang til TVNorge, melder tevestasjonen i en presseuttalelse.

Norges fremste eventyrer skal i samarbeid med kanalen utvikle nye programserier de neste årene. Den første serien som skal vises på TVNorge handler om den omdiskuterte ekspedisjonen til Berserk mot Sydpolen.

Ifølge pressemeldingen har det vært hard drakamp mellom stasjonen og NRK.

«Avtalen handler først og fremst om nye programkonsepter. Men inkludert i samarbeidet er også serien Berserk mot Sydpolen. TV-serien bygger på fjorårets store jordomseiling, som startet gjennom Nordvestpassasjen og endte på tragisk vis i Antarktis.

– Hensikten er å fortelle denne historien slik ekspedisjonen selv opplevde den. Underveis er det både oppturer, nedturer og rikelig med dramatikk, og vi kommer tett på mennesker som har valgt å leve sine liv utenfor det etablerte A4-mønsteret. Jarle Andhøy har laget en hyllest til, og et minnesmerke over, sine kamerater. Etter å ha sett store deler av materialet er jeg trygg på at serien vil framstå i tråd med mannskapets egne ønsker, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme.

Jarle Andhøy er selv svært opptatt av at de omkomnes egen stemme skal bli hørt.

– De eneste som ikke har kommet til orde i denne saken er mine savnede kamerater. Nå gjør de det, og serien er i tråd med deres egne ønsker. Derfor er jeg både glad og stolt over at TVNorge nå velger å formidle ekspedisjonen slik vi opplevde den, sier Andhøy.

Serien blir på åtte episoder fra hele den lange reisen sørover, pluss en egen epilog som finner sted i Antarktis. Denne siste spesialepisoden vil bryte med Berserks tradisjonelle formspråk, og bære mer preg av en dokumentar om det som skjedde – en tragedie der de ubesvarte spørsmålene fremdeles er mange, forklarer Harald Strømme.

 

– Jeg har stor forståelse for at enkelte av de pårørende kan oppleve dette som belastende.  Jeg har selv snakket med alle de berørte familiene, for å forsikre meg om at vi har fanget opp de synspunktene de pårørende har. Det er viktig for oss å behandle dette materialet med all mulig respekt.

 

Strømme understreker at det er høyst ulike meninger om en slik serie blant de nærmeste pårørende.

 

– Flere gir uttrykk for et aktivt ønske om at serien skal lages, andre er kritiske. Vi har særlig vektlagt synspunktene fra familiene til de to norske deltakerne som omkom – det er tross alt i Norge serien skal vises. Her er den ene familien unisont støttende til prosjektet, mens det i den andre familien er ulike syn – noen negative, andre positive. Det er altså ikke mulig å etterkomme alles ønsker, sier Strømme.

 

TVNorge-sjefen mener samtidig at hensynet til de omkomne må veie minst like tungt som hensynet til de pårørende.

 

– Dette var voksne menn som tok selvstendige beslutninger, som visste at de utsatte seg selv for stor risiko, og som visste at hensikten med det hele var å produsere en TV-serie. De har alle skrevet under på erklæringer som i usedvanlig klare ordelag bekrefter dette. Dette er en historie som utfordrer våre etablerte forestillinger om rett og galt, fornuft og ufornuft, trygghet og risiko, sier Strømme.

 

Berserk-ekspedisjonen har skapt betydelig offentlig debatt og interesse, og prosjektet har vært utsatt for kritikk fra flere hold. TVNorge mener derfor det har stor offentlig interesse å vise turen fra innsiden.

 

– Hvilke forberedelser ble gjort, hvilke sikkerhetstiltak var på plass, og hvilke tanker gjorde de seg da de la ut i Sørishavet? Og hvorfor gjorde de det? Dette er en historie vi mener fortjener å bli fortalt. Ikke minst er den aktuell i forbindelse med 100-årsjubileet for Roald Amundsens sydpolekspedisjon, sier Strømme.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.