Hva er navnet på denne aktiviteten?

Fra Gamle seilbåter er også flotte

Det er Forbundet Kysten som spør, og svaret kommer her: En kampanje for menneskedrevet cellulosefiberassistert dobbeltvirkende perpendikkelaktivert hydrodynamisk fartøyspropulsjon – også kalt roing – skal selvsagt ha navnet «Roen».

Rett og slett. Uttalt i toneleie 1 antyder ordet ro og fred, som alle roere kommer med, de er jo oftest hyggelige folk. Uttalt i toneleie 2 ringer ordet av en gammel presenspartisipp som har hatt tilhold i de fleste dialekter langs kysten, i alle fall nordaførr.

Eksemplet «Han Hænrek, han e roen førr længe sia. Nei han e en sånn blåsar han at neinei, han treng du ikkje å bløyte førr å få han av kjerringræva når han ryk opp med stavstilla og maksvér, nei æ såg han
fór imorrest, tja, det e fleire tima sia nu at han va roen!» illustrerer hva jeg mener. En jomfrulending eller to der ute? Følgende oversettelse til dere begge: Henrik, han er roende allerede for lenge siden…

Jeg ser at «Roen» kan muligens kan bære et problematisk slektskap med en rotfrukt og et kommunenavn. Derfor et par alternativer: Det velklingende Roing! Roing! er nærmest for et onomatapoetikon å regne, og bør dermed kunne ha grenseoverskridende appell. (Hmm…her kunne man jo ha kilt inn forslaget «Roere uten grenser», men jeg skal la være). Roing! Roing» gjør seg på plakater, og hvis man slutter å kalle
det roing, men i stedet gir aktiviteten et litt fjongt navn, og
plasserer et par blonde bikinier på framtofta og spiller
hardrockmusikk, har du opplegg til reklamekampanjen.

«Åretak», som nærmest er en selvskreven kandidat – og dessuten navnet på et nå avviklet tidsskrift vi laga i Gratangen for en hel umasse år sia.


Publisert

i

,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.